Elke Comté is anders

Comté is een kaas op basis van rauwe melk met een gekookte en geperste korst en een verbazend veelzijdig aroma. Hazelnoot, muskaat, vanille, vruchten… experts ontdekten meer dan 80 aromatische elementen in Comté! Diverse factoren liggen aan de basis van dit onvoorstelbaar rijke aroma: het voeder, de rijpingsperiode, de artisanale productiemethodes en het vakmanschap van de kaasmaker.

Comté proeven is telkens weer een ontdekking. De ene is zeer zacht en melkachtig, de andere fruitig of rijk aan gebrande aroma’s. Ze zien er ook verschillend uit. De korst oogt geel tot bruin, glad tot korrelig, afhankelijk van de rijpingskelder en –tijd. De kaaskleur zelf gaat van ivoorkleurig tot strogeel en bevat soms kleine witte kristallen. Die kleur wordt bepaald door het voedsel van de koeien (verse grassen - rijk aan caroteen in de zomer, hooi in de winter). Tijdens het beoordelingsproces vormt een aminozuur (tyrosine) witte kristallen, die bij het proeven voor extra genot zorgen. Daarom zit de Comté kaas boordevol verrassingen, die de liefhebbers telkens weer op prijs stellen!